0
Arduino: 1.8.13 (Windows 10), Board: "Generic ESP8266 Module, 80 MHz, Flash, Legacy (new can return nullptr), All SSL ciphers (most compatible), dtr (aka nodemcu), 26 MHz, 40MHz, DOUT (compatible), 1MB (FS:64KB OTA:~470KB), 2, nonos-sdk 2.2.1+100 (190703), v2 Lower Memory, Disabled, None, Only Sketch, 115200"

Executable segment sizes:

IROM   : 228624          - code in flash         (default or ICACHE_FLASH_ATTR) 

IRAM   : 26756   / 32768 - code in IRAM          (ICACHE_RAM_ATTR, ISRs...) 

DATA   : 1248  )         - initialized variables (global, static) in RAM/HEAP 

RODATA : 688   ) / 81920 - constants             (global, static) in RAM/HEAP 

BSS    : 24880 )         - zeroed variables      (global, static) in RAM/HEAP 

Sketch uses 257316 bytes (26%) of program storage space. Maximum is 958448 bytes.

Global variables use 26816 bytes (32%) of dynamic memory, leaving 55104 bytes for local variables. Maximum is 81920 bytes.

esptool.py v2.8

Serial port COM3

Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____.....____Traceback (most recent call last):

  File "C:\Users\Reghunaath A A\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.7.2/tools/upload.py", line 65, in <module>

    esptool.main(cmdline)

  File "C:/Users/Reghunaath A A/AppData/Local/Arduino15/packages/esp8266/hardware/esp8266/2.7.2/tools/esptool\esptool.py", line 2890, in main

    esp.connect(args.before)

  File "C:/Users/Reghunaath A A/AppData/Local/Arduino15/packages/esp8266/hardware/esp8266/2.7.2/tools/esptool\esptool.py", line 483, in connect

    raise FatalError('Failed to connect to %s: %s' % (self.CHIP_NAME, last_error))

esptool.FatalError: Failed to connect to ESP8266: Timed out waiting for packet header

esptool.FatalError: Failed to connect to ESP8266: Timed out waiting for packet header



_



This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
option enabled in File -> Preferences.

I'm getting the above stated error message while I'm trying to upload a code to esp8266 via an arduino(I've removed the ATMEGA32 from my arduino). Sometimes it gets uploaded without a problem(very rarely) but mostly the upload fails.

The code that I'm trying to upload:

void setup() {
  pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);     // Initialize the LED_BUILTIN pin as an output
}

// the loop function runs over and over again forever
void loop() {
  digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);   // Turn the LED on (Note that LOW is the voltage level
  // but actually the LED is on; this is because
  // it is active low on the ESP-01)
  delay(1000);                      // Wait for a second
  digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);  // Turn the LED off by making the voltage HIGH
  delay(2000);                      // Wait for two seconds (to demonstrate the active low LED)
}

My settings: enter image description here

  • 1
    Pretty sure the default flash frequency for these is 80mhz. If you change it, you have to change the bootloader code also. – Tim_Stewart Jul 20 at 16:12

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.